2013. december 26., csütörtök

A tél örömei 2 - fejfedők, sapkák, kalapok

A téli hidegre való tekintettel újabb ruhadarab kerül a "terítékre", nevezetesen a fejfedők. Kezdjük először is azzal, hogy a kora újkorban hogyan is állnak az emberek a "fedetlen fővel". Ugyanis ma első sorban a hidegebb időkre gondolunk, ha kalapot, sapkát veszünk elő a szekrényből, nem úgy a történeti korok embere. Férfiaknál és nőknél egyaránt érdemes odafigyelni arra, hogy ki mikor mit visel, ugyanis a fejviselet ugyanolyan része a mindennapi ruházatnak, mint bármilyen egyéb ruhadarab. Az utcán férfiak és nők fedetlen fővel ritkán mutatkoztak. 
Wenceslas Hollar: Winter
Akiket fedetlen hajjal láthatunk azok általában a hajadon lányok, de rajtuk is igen gyakran legalább egy fátyol megjelenik. Asszony a házasságkötés után semmiképp nem mutatkozott valamiféle fejfedő nélkül. Elsősorban a főkötők sokaságára kell gondolnunk, de a korszakban igen nagy divat volt a főkötők felett a kalapok viselete. S ha már a télről beszélünk akkor hölgyeknél is igen gyakran megjelennek a prémes fövegek, sapkák. Férfiak az utcán fedetlen fővel semmiképp nem mutatkoztak, levenni csak otthon és a templomban voltak hajlandóak, mind a katolikus, mind a protestáns urak. Ezen kívül fedetlen fejű férfiakkal akkor találkozhatunk ábrázolásokon, ha valakit épp "megfövegelnek", tehát ha velük egyenrangú vagy magasabb rangban lévő személyt köszöntöttek. A különféle nemezkalapokon és fövegeken túl téli időben náluk is találunk prémmel díszített és bélelt darabokat.
Ez a viselet minden európai nációra igaz általában, mindegy hogy magyarokról vagy más európai nemzetről beszélünk, a fejfedődivat széles körben elterjedt a korszakban. Így egy nagyon kiterjedt témakörről van szó, biztosan lesz még a témával kapcsolatban bejegyzés, most azonban a téliesített prémes darabokra fogok koncentrálni.



Wenceslas Hollar: Svéd asszony (1643)
Ha jön a zimankó a korszak embere is elővette a ládafiából a melegebb ruhadarabokat. Korábban már láthattuk, hogy a téli szórakozást sem vetették meg, így mindenképpen érdemes beszélnünk a hölgyek meleg fejfedőiről. A keresésem során azzal szembesültem, hogy a téli tájképek alakjai kis jégkorszak ide vagy oda, bizony ne ma Kárpát-medence és a lengyel tájak hidegére szocializálódtak, még ha be is fagyott a mélyföld jó pár folyója és tava. Gyakran látunk főkötős-kalapos hölgyeket, vagy csak simán feltűzött, kontyolt hajú asszonyokat. Ahogy azonban a viseletalbumokban keresgetünk tovább, az angol, hölgyeket már fázósabbnak találjuk: főkötőik felett vastagnak látszó téli kendőket viselnek, arcukat pedig a hideg ellen maszkkal védik. Tovább kutatva a lengyel, magyar, cseh, német és skandináv nőknél már szép számmal találunk prémes süvegeket. Ehhez már csak hab a tortán a sok magyar leltár, ahol nyuszt, róka, petymet prémmel díszített és bélelt bársony, atlasz süvegeket találunk. A leírások szerint különféle formákat különböztettek meg, így az asszonynak való süveg mellett találunk lengyel és cseh divat szerint készült prémes téli darabokat. Sajnos ezek pontos különbségeit még nem ismerjük, de a képek alapján így is láthatjuk, hogy a kerektől, a kis prémesen át a szögletesig mindenféle fejfedő készült a korabeli lányok, asszonyok számára. Korabeli magyar darabunk nincs, viszont ahogy láthattuk képi és írott forrásban nincs hiány.

A magam részéről egy egyszerű darabot készítettem a december végi csendes napokon, készülve a januári zimankóra. Egy kis kerek alapra varrtam fel egy széles sáv szőrmét. Az alapot 6 cikkelyből készítettem kívül marhabőrből, belül vörös posztóból. Bővebbre hagytam, gondolva a kontyos-fonatos hajviseletre is. Erre kívülről nutriaprémet illesztettem. A nutria egy főleg meleg égövben honos rágcsáló-féle, mely leggyakrabban az Újvilágban fordul elő. Fő importőre ma Argentína. Mivel egy módosabb hölgy viseletéhez szoktam felvenni, így egy Újvilágból behozott szőrme tökéletesen megfelel díszítésként.

Kép itt látható az elkészült "asszonynak való süvegről":


Jó munkát kívánok mindenkinek!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése